Network Menu

Ordförandes rapport från VM i Fort Lauderdale 2022

Rapport VM 2022

Årets VM var ett möte många av oss Sweor längtat till, efter att inte ha haft möjlighet att träffas under de senaste två åren.
206 glada Sweor från ca 23 avdelningar träffades under tre dagar i soliga Fort Lauderdale för vårt nionde världsmöte.
Fort Lauderdale är känt som Amerikas Venedig, har många kanaler och sandstränder runt om i staden. Vädret var som väntat varmt och soligt, även om vi även fick uppleva några korta skurar.

Dagarna var fulla av aktiviteter för alla medlemmar. Vi som representerade våra avdelningar som AO hade ett fullspäckat program med många intressanta föreläsningar och grupparbeten.
Årets VM kändes extra viktigt då vi inte hade möjlighet att genomföra det förra VM:et på grund av pandemin. Att träffas under VM knyter ihop oss som förening och stärker bandet mellan de olika avdelningarna.
Många nya spännande samarbeten påbörjades under mötet och vi delade frikostigt med oss av vad vi gjort och vad vi kommer att göra inom de olika avdelningarna.

Detta års VM började med ett välkomstmingel på torsdag kväll. Vi fick uppleva Fort Lauderdales kanaler från båt och beundra alla vackra hus innan vi samlades på Grateful Plate för att mingla och lära känna varandra.

Under fredagen var själva VM-dagen. Huvudtalare var Susanna Wallgren, från Svenska institutet, hon berättade om deras arbete och gav många bra tips om gratis information om Sverige, som vi får använda, från deras hemsida. SWEA blev också tackade för den donation som gjordes till Amitié och vi fick alla ett antal av de tryckta böckerna att dela ut till ambassader, Svenska Handelskammrarna och Svenska kyrkan i våra hemstäder, självfallet fick vi även ett exemplar i present till avdelningen. Föreläsningen slutade med grupparbeten om hur vi kan utveckla samarbetet mellan SWEA och Svenska institutet, som är en viktig samarbetspartner för oss.

Under lunchen såldes SWEA produkter och jag kan glädja er med att de sista av våra reflextofsar nu är sålda.

Efter lunch var det dags för den hemliga gästen. Många olika förslag fanns men vi hade redan börjat ana vem det skulle kunna vara. Vi fick äran att höra Prinsessan Madeleine bli intervjuad om sitt arbete med World Childhood Foundation. Bland annat pratade hon om det arbete de gör för barnen i Ukraina. Tex samarbetar WCF med lokala organisationer för att registrera och följa upp barn på flykt, så att de inte blir offer för trafficking. Prinsessan avslutade med att spela in oss Sweor när vi sjöng Ja må han leva för vår Majestät konungen.

Dagens sista föreläsning handlade om krishantering i pandemi och krig. Maria Thorsson som arbetar som mobil präst i Nordamerika delade med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Dagen avslutades med en middagskryssning.

Under lördagen hölls regionsmöten på morgonen. Vi delades efter det in i grupper med Sweor från olika delar av världen och fick gå runt till olika stationer för att lära oss mer om SWEA. Vi fick höra Gita, vår jurist tala om legala frågor, vår ekonom talade om redovisning och vad vi ska tänka på. Arbetsgrupperna för SWEA Professionell, KOMKOM och produktgruppen var andra grupper som presenterade sitt arbete och berättade vad vi kan få hjälp med.

Självfallet fanns även en tipspromenad som testade våra SWEA kunskaper.

Efter lunch diskuterades SWEAs stadgar och vi arbetade i grupp med ett styrelseprotokoll med ”fel” utifrån våra stadgar. En mycket lärorik övning.

Efter det var det dags för final, VM:s galamiddag, över 200 Sweor i vackra klänningar träffades för en trerättersmiddag med underhållning och dans.

Under VM dagarna fanns det även fullt av planerade aktiviteter för de medlemmar som var med, men ej deltog på mötena. Man åkte på stadsrundtur i Fort Lauderdale och till Miami. Det fanns möjlighet att åka air boat och se alligatorer i Nationalparken Everglades. Självfallet fanns det även tillfälle till shopping. Efter VM dagarna fanns möjlighet att åka på efterresa till Key West.

Ännu ett VM är avslutat och vi ser redan fram emot nästa.

Ett stort tack till SWEA Florida som hade arrangerat tre fantastiska dagar med intressanta föreläsningar och gäster, roliga aktiviteter och trevliga sammankomster på kvällarna.

Susanna Daag
AO London

, , ,