Network Menu

10 frågor till Nadja Negash Rånes Stipendiat 2017

Nadja är SWEA London stipendiat 2017

1. När kom du till London och varför?
Jag kom till London som au pair för 14 år sedan! Tanken var, som för många andra unga som kommer hit, att jag skulle stanna i ett år. Jag trivdes jättebra redan från starten, efter bara ett par månader bestämde jag att här kommer jag nog att bli kvar ett bra tag!

2. Har du bott på några andra platser i världen?
Jag bodde i Chicago i ett par månader med min au pair familj, förutom det har jag bara bott i Sverige och i London.

3. Vilken tycker du är den största skillnaden mellan Sverige och Storbritannien?
Kulturen skiljer sig på många sätt. London är en så otroligt mångkulturell stad och jag tycker ibland att det är mer accepterat att sticka ut här än det är i Sverige. Det finns större variation när det gäller klädstil, inredning och livstil. Jag tycker även att det sociala livet verkar vara rikare som förälder i London än i Sverige. Man fortsätter att umgås med vänner och roa sig även efter att man fått barn. I Sverige känner jag att det ibland verkar bli lite väl mycket familjebubbla. Sen finns det såklart enorma fördelar med Sverige, inte minst när det gäller det sociala skyddsnätet och jämställdhet. Båda länderna är fantastiska på sina egna sätt.

4. Vad är ditt favoritställe i London?
Jag bor sedan tre år tillbaka i Walthamstow, som ligger ganska långt ut nordöst. Jag har under mina 14 år här bott över hela London, men Walthamstow är verkligen mitt favoritområde! Det finns en riktigt bra sammanhållning i området, massor med bra evenemang och aktiviteter både för familjer och vuxna. Sedan gillar jag blandningen av människor från alla olika delar av världen och socioekonomiska bakgrunder.

5. Hur kom det sig att du startade Smultronstället?
Jag sökte plats till min dotter på de lördagsskolor som redan finns i London och upptäckte att de flesta var fullbokade! Jag var sugen på att börja jobba igen, på ett sätt eller annat, efter att ha varit hemma med min dotter de första två åren. Då fick jag idén att starta en egen skola! Jag har jobbat mycket med barn i London och har pedagogisk gymnasial utbildning från Sverige, så det kändes som att jag hade de verktyg och den erfarenhet som krävdes. Jag älskar att jobba med barn och har alltid tyckt om språk och att läsa, så när idén var född kändes det helt självklart.

6. Hur upplevde du det att starta eget här i England?
Att starta eget är smidigt och enkelt i England, upplever jag. Så länge man har en gångbar idé och en reell kundkrets så finns det ingen anledning att tveka, byråkratin runt omkring är så enkel som den kan vara.

7. Har du några tips till andra svenskar som går i starta-eget- tankar?
Mindre tänka, mer göra! Visst ska man göra sin research, men om man har en bra idé, något man brinner för, så tycker jag att man ska satsa. Det är lätt att man fastnar vid planering och marknadsundersökning. Plötsligt känns det stort, svårt och oöverstigligt. Ibland tror jag att det är bra att man inte vet precis vad man ger sig in på. Många företag skulle aldrig ha kommit igång om grundaren kunnat föreställa sig alla de problem och hinder som man skulle komma att stöta på under resans gång, och tur är väl det! Om man brinner för ämnet och jobbar med något man tycker är roligt så är det nästan alltid värt det i slutändan.

8. Hur kom du i kontakt med SWEA London första gången?
Jag stötte på SWEA’s Facebook grupp och tyckte att det verkade som en jättebra organisation, med liknande mål som min egen verksamhet, att främja den svenska kulturen och det svenska språket.

9. Du är SWEA Londons Stipendiat 2017 – hur kommer du att använda pengarna?
Jag kommer att använda stipendiet till att skapa ett bibliotek på Smultronstället. Biblioteket blir en del av en spännande expansion av skolan, som kommer att ske under 2018. Jag brinner för barnlitteratur och tycker att det är jätteviktigt att min dotter har tillgång till ett stort och varierat urval av svenska böcker. Jag vet att många andra föräldrar känner likadant. Det är viktigt, inte bara för att stärka den kulturella identiteten och ge barnen gemensamma referenser med jämnåriga barn i Sverige, men även för att det finns så många fantastiska barnförfattare som jag vill att de ska få ta del av. Delvis de klassiska som Astrid Lindgren och Elsa Beskow, men även nya, spännande författare som Martin Widmark, Stina Wirsén och Lisa Bjärbo. Jag är jätteglad att jag blev vald som stipendiat, det är en riktig ära och det känns såklart jättepositivt att veta att det finns ett stöd för min verksamhet från en organisation som SWEA.

10. Hur ser dina framtidsplaner ut?
Mina planer är att fortsätta jobba mot att expandera Smultronstället, flytta in skolan i en egen lokal och erbjuda ett betydligt större urval av aktiviteter för alla åldrar. Jag är så tacksam över att jag får syssla med något som jag tycker är kul och som jag brinner för. Så länge jag tycker att detta är roligt och det fortsätter att vara uppskattat av barn och föräldrar så finns det ingen ände på alla de idéer och framtidsplaner som jag har för skolan! Smultronstället

SWEA Londons stipendiekommitté:
” Nadjas projekt ligger Stipendiekommittén varmt om hjärtat, då det fokuserar på svenska familjers användning av svenska språket i utlandet och föräldrars/anhörigas möjligheter att föra svensk litteratur, kultur och traditioner vidare till sina barn. Detta är något som är mycket angeläget för SWEA och även med tanke på ett pågående projekt inom SWEA International, SWEA BUS Projekt, som startade för att stödja svenska familjer i utlandet och deras barn avseende svenska språket. Vi önskar Nadja lycka till och ser fram emot att följa hennes arbete med detta intressanta projekt! ”